+48 785 800 291

#BEZPIECZNA OSSA

  1. #BEZPIECZNA OSSA

Zasady bezpieczeństwa związane z prewencją przed COVID-19

#BezpiecznaOssa
Otaczający Nas Świat zmienił się z dnia na dzień.
Najlepszą receptą na chwile wytchnienia od pracy, stresu, natłoku informacji oraz codzienności w czasach kwarantanny jest wyjazd do obiektu z dala od miejskiego zgiełku, w okolice lasów, sadów i łąk gdzie naszym sprzymierzeńcem jest przyroda i przestrzeń. Zależy nam na bezpieczeństwie i komforcie Państwa wypoczynku, dlatego wychodząc naprzeciw zmieniającej się rzeczywistości w trakcie epidemii COVID 19, opracowaliśmy i zastosowaliśmy szereg działań, zgodnych z wytycznymi i rozporządzeniami Ministerstwa Rozwoju, GIS.

Wprowadzone zasady bezpieczeństwa związane z prewencją przed COVID 19.
Zgodność z rozporządzeniem i zaleceniami Ministerstwa Rozwoju, GIS.

Powierzchnie ogólnodostępne:
1. Maseczki - zasłanianie ust i nosa w miejscach publicznych jest obowiązkowe. Goście obiektu w miejscach publicznych takich jak korytarze, restauracje zobowiązani są przemieszczać się w maseczkach.
2. Środki dezynfekujące - ogólnodostępne dozowniki z płynem do dezynfekcji rąk dla Gości obiektu, dostępne przy wejściach na teren obiektu, w obszarze recepcji, przy wejściu do wind, punktów gastronomicznych oraz przy wyjściu z toalet.
3. Instrukcje - w pomieszczeniach sanitarnohigienicznych umieszczone zostały instrukcje dotyczące mycia rąk, zdejmowania i zakładania rękawiczek, zdejmowania i zakładania maseczki, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji znajdują się instrukcje odnośnie prawidłowej dezynfekcji rąk.
4. Dezynfekcja powierzchni wspólnych - nie rzadziej niż co godzinę, odbywa się dezynfekcja powierzchni dotykowych, poręczy, klamek, włączników światła, uchwytów, krzeseł i powierzchni płaskich, w tym blatów, a także pomieszczeń ogólnych: toalet, wind, telefonów, klawiatury komputerów, oraz innych, często dotykanych powierzchni. Pozostałe punkty obiektu prowadzą dezynfekcję i środki ostrożności zgodnie z aktualnymi wytycznymi GIS.
5. Wietrzenie pomieszczeń - systematyczne wietrzenie wszystkich pomieszczeń, powierzchni wspólnych, w wyznaczonych zakresach czasowych.

 

Recepcja:
1. Informacje o bezpiecznym pobycie - informujemy w momencie zakwaterowania o procedurach bezpieczeństwa zastosowanych przez obiekt w związku z wirusem COVID 19.
2. Ograniczenie ilości osób - aby zapewnić maksymalne względy bezpieczeństwa podczas jakichkolwiek czynności wykonywanych w recepcji, przy ladzie może przebywać jedna osoba na stanowisko.
3. Prosimy o podanie pełnych danych kontaktowych w karcie meldunkowej, które mogą zostać przekazane do Sanepidu w przypadku wykrycia zakażenia wirusem.
4. Zachowanie bezpiecznej odległości - Goście oczekujący na obsługę, muszą zachować bezpieczną odległość minimum 1,5 metra od siebie.
5. Dezynfekcja - poddajemy systematycznej dezynfekcji: drzwi, klamki, powierzchnię lady recepcyjnej, wózki portierskie, poręcze, terminale, karty pokojowe, kanapy, fotele.
6. Maseczki - podczas meldowania na życzenie Gościa, wręczane będą jednorazowo maseczki. Informujemy, że maseczka powinna być zakładana przy przemieszczaniu się po obiekcie, obowiązuje dystans społeczny 1.5 metra od siebie.
7. Przedmioty - przed poproszeniem kolejnej osoby pracownik Recepcji dezynfekuje część lady, z którą Gość miał styczność. Robi to również ze wszystkimi innymi rzeczami w okolicach przebywania Gościa.
8. Kontakty alarmowe dostępne w recepcji: do stacji sanitarno-epidemiologicznej, służb medycznych.

 

Pokoje:
1. Sprzątanie - ograniczamy procedurę rutynowego sprzątania pokoi, które odbywa się jedynie na życzenie Gościa. Zamówienie usługi sprzątania można zgłosić telefonicznie kontaktując się z recepcją lub wywieszając zawieszkę na klamkę „proszę posprzątać pokój". Podczas sprzątania, w pokoju może przebywać tylko Osoba z Personelu.
2. Dezynfekcja - wszystkich powierzchni dotykowych, sprzętu i łazienki oraz gruntowne wywietrzenie pomieszczenia.
3. Istnieje możliwość korzystania z suszarek nadmuchowych oraz suszarek do włosów w łazienkach pokojowych tylko wtedy, gdy zameldowani Goście są z tego samego środowiska.
4. Łazienka pokojowa zostanie gruntownie sprzątnięta i zdezynfekowana po wymeldowaniu Gości, ze szczególnym uwzględnieniem najbliższego otoczenia suszarki nadmuchowej tj. umywalka wraz z armaturą, podłoga, jak również bliskie powierzchnie, w tym również sama suszarka.
5. Personel sprzątający jest przeszkolony i wyposażony w bezpieczną odzież ochronną.
6. Pościel i ręczniki prane są w temp. min 60 ºC z dodatkiem detergentu. Prane jest dostarczane w reżimie sanitarnym.
7. Informacja w TV hotelowej w pokoju o zachowaniu zaleceń bezpieczeństwa w okresie zagrożenia COVID 19.

 

Gastronomia:
1. Restauracje i bary - lokale gastronomiczne w restauracjach działają w ścisłym reżimie sanitarnym maks. 50 proc. obłożenia lokalu. Obowiązuje dystans między stolikami (zajęty może być co drugi stolik, odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5m chyba, że znajduje się między nimi przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika).
2. Obowiązują również wszystkie wytyczne sanitarne m.in. dezynfekcja rąk, utrzymanie 1,5 metrowej odległości pomiędzy osobami stojącymi w kolejce, poprzez zastosowanie widocznych wskazówek.
3. Obsługa gastronomiczna - przestrzega zasad bezpieczeństwa i wytycznych GIS.

Limit nie dotyczy osób w pełni zaszczepionych przeciw COVID 19.

Konferencje, szkolenia:
1. Targi, kongresy i konferencje mogą być organizowane z zachowaniem limitu 1 osoba na 15 m2.
2. Bezwzględny zakaz przebywania w obiekcie osób niezakwaterowanych.
3. Informacja o szczegółach korzystania z sal konferencyjnych i przestrzeni wspólnych, informuje Organizatora dedykowany Opiekun z działu sprzedaży.
4. Maseczki - uczestnicy konferencji, szkolenia, zgromadzenia, obowiązani są do zachowania odległości co najmniej 1.5 m między sobą oraz do zakrywania ust i nosa, zgodnie z przepisami.
5. Regularnie wietrzymy wszystkie sale konferencyjne.
6. Środki do dezynfekcji przed salami umieszczone są środki do dezynfekcji rąk.
7. Środki prewencyjne po spotkaniu sale są wietrzone oraz powierzchnie dotykowe, są dezynfekowane.

Limit nie dotyczy osób w pełni zaszczepionych przeciw COVID 19.

Przyjęcia okolicznościowe, wydarzenia z życia prywatnego:
1. Można organizować imprezy okolicznościowe na zewnątrz oraz wewnątrz (np. w restauracji). Obowiązuje limit osób maks. 100. Tego typu wydarzenia mogą odbywać się w ścisłym reżimie sanitarnym.
2. Obowiązkowa dezynfekcja rąk przez uczestników uroczystości.
3. Zapewniamy Pracownikom, Gościom oraz innym osobom z zewnątrz środki do dezynfekcji.
4. Umieszczona w różnych częściach obiektu informacja o zachowaniu bezpiecznej odległości od rozmówcy (minimum 1,5 metra).
5. Zalecane częste mycie rąk.
6. Szatnia odzież wierzchnia poszczególnych gości wieszana co drugi wieszak.
7. Ustawienie stołów obowiązuje dystans między stolikami (zajęty może być co drugi stolik, odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m chyba, że znajduje się między nimi przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika).
8. Organizacja kilku wydarzeń w jednym czasie w tym samym obiekcie jest możliwa, ale grupy nie stykają się ze sobą.

Limit nie dotyczy osób w pełni zaszczepionych przeciw COVID 19.

 

Pracownicy:
• Naszym priorytetem jest bezpieczeństwo. Bardzo poważnie podchodzimy do standardów czystości i higieny. Podejmujemy kroki w celu zapewnienia bezpieczeństwa Gościom i naszym Pracownikom. Spełniamy najnowsze wytyczne Ministerstwa Zdrowia oraz rekomendacje GIS.
• Pracownicy zostali odpowiednio przeszkoleni z procedur i prewencji przed rozprzestrzenianiem się COVID 19.
• Do dezynfekcji stacji roboczych regularnie używamy atestowanych preparatów biobójczych.
• Wszyscy Pracownicy, mający kontakt z żywnością, przestrzegają zasad: BHP, HACCP, dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych, każdy z nich korzysta z odzieży ochronnej takiej jak jednorazowy fartuch, zmienne obuwie, czepki, rękawiczki, maseczki oraz gogle.
• Przed przystąpieniem Pracowników do pracy, każdy poddawany jest codziennemu wywiadowi o swoim stanie zdrowia oraz mierzeniu temperatury rejestrując jej zapis. Obowiązkowa jest dezynfekcja rąk, odzież ochronna oraz dezynfekcja obuwia. Pracę mogą rozpocząć tylko osoby, które przeszły wewnętrzną kontrolę bezpieczeństwa.
• W trakcie godzin pracy wszyscy Pracownicy podlegają ponownej kontroli pomiaru temperatury.
• Dla bezpieczeństwa i higieny pracy Pracowników wymagane są cykliczne dezynfekcje stanowisk pracy oraz codzienne co najmniej 2 godzinne wietrzenie pomieszczeń.
• Przestrzegamy zasad utrzymania odległości pomiędzy Pracownikami (1,5 m) tym samym zwiększając ilość stanowisk służących do wykonywania pracy.
• Jeśli to możliwe polecenia przełożonych odbywają się drogą telefoniczną i e mailową, w celu ograniczenia bezpośredniego kontaktu.

 

Goście:
Serdecznie zachęcamy Państwa do dbania o bezpieczeństwo własne oraz innych poprzez:
• Regularne mycie rąk zgodnie z instrukcją dostępną w każdej toalecie.
• Korzystanie z płynów do dezynfekcji rąk oraz rękawiczek dostępnych we wskazanych częściach wspólnych obiektu.
• Utrzymanie wymaganej odległości 1,5m w kontaktach z Pracownikami lub innymi Gośćmi obiektu.
• Zapoznanie się i przestrzeganie obowiązujących w naszym obiekcie procedur bezpieczeństwa, dostępnych na standach informacyjnych.
• Zgłaszanie złego samopoczucia oraz innych objawów mogących świadczyć o zakażeniu COVID 19 oraz postępowanie zgodnie z instrukcją bezpieczeństwa Personelu obiektu.
• Przed wyjściem z pokoju prosimy pamiętać o założeniu maseczki ochronnej.
• Izolatorium posiadamy wyodrębniony bezpieczny pokój, w którym będzie można czasowo odizolować osobę w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych.

Wszystko w trosce o Wasze bezpieczeństwo !

 

Bezpieczna lokalizacja:
• Pracujemy w miejscu odległym od aglomeracji, co znacząco wpływa na zminimalizowanie ryzyka zarażenia.
• Nasz obiekt zlokalizowany jest w otulinie Puszczy Pilickiej z daleka od miejsc publicznych w okolicach lasów, sadów i łąk,
• Centrum Konferencyjno-Szkoleniowe Ossa położone jest na terenie posiadłości o powierzchni 23 hektarów, gdzie każdy znajdzie dla siebie odrobinę prywatności. Mamy wiele możliwości bezpiecznego i aktywnego spędzenia wolnego czasu na świeżym powietrzu.

 

Dziękujemy

 

eu-flag
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij